Козирки

Козирките са необходимост, без значение дали са част от обществена сграда или от дома ви. Те са красиви, придават завършен вид на постройката, подчертават атмосферата й, но най-вече са практични. Позволяват ви да усвоите по-голяма площ, независимо дали става въпрос за козирка над входа на хотел или за стояща козирка, в градината зад вилата ви.

Козирки с колони например се използват, когато става въпрос за покриване на по-голяма площ, на която ще се разполагат хора и техника. Типът козирка, който ще изберете зависи от функциите й, от разположението на сградата и климатичните условия в региона – много ли е ветровито, често ли вали или по-скоро трябва да се опазите от слънцето. Тук може да видите неръждаема козирка с колони, която изработихме за Брейн Бизнес Център в Люлин 10.

Неръждаемата козирка може да бъде различен тип: конзолна козирка, козирка с колони или стояща, но конструкцията й винаги е направена от неръждавейка или метал. От особено значение са и захващащите елементи, които свързват покривната част с носещата . Те също трябва да са неръждаеми, качествено изработени. Връзките на носачите са еластични, което позволява по-висока степен на защита от атмосферни влияния.

Конзолните козирки често са със стъклено покритие. Това са така наречените стъклени козирки, чиято покривна част може да бъде направена от триплекс. Той представлява няколко пласта стъкло, съединени помежду си. Основните му предимства са три:

  • Има защитен слой, който предпазва хората от наранявания дори, ако стъклото се счупи.
  • Филмът, който съединява пластовете стъкло спира 99% от преминаващите ултравиолетови лъчи.
  • Висока степен на шумоизолация – поради специфичната си конструкция триплексът не резонира.

Стоящите козирки или козирките на входа по-често са с покрити с поликарбонат. Той е заместител на стъклото и основните му предимства са:

  • Пожароустойчив – температурите, при които може да се използва са от -40 C° до 120 C°.
  • Удароустойчив – всяка поликарбонатна плоскост с дебелина не по-малка от 6 мм издържа на градушки и повреди 2 пъти повече от стъклото.
  • Звукоизолиращ – в зависимост от дебелината си изолира шум до 20 децибела.
  • Дълъг срок на експлоатация – благодарение на абсорбиращ ултравиолетовите лъчи защитен слой, поликарбонатът запазва якостта на материала и не му позволява да пожълтее. Продължителност на използване – над 10 години.

Ето пример за козирка с покритие поликарбонат.


Избирайте материалите, от които искате да бъде вашата козирка. Те трябва да са минали през качествена обработка, която да ги предпазва от потъмняване, корозия и атмосферни влияния. Така ще си спестите допълнителните, периодични грижи за козирката.