Парапети

Иноксовите парапети могат да бъдат мат или гланц (огледални) и имат следните предимства:

  • Материалът, от който са направени, е пластичен и профилите се огъват така, както е необходимо, за да следват точно извивките на сградата и да бъдат в услуга на идеите на архитекта.
  • Многофункционални са – с помощта на малко елементи могат да се получат различни парапети и прегради.

Алуминиевите парапети, подобно на иноксовите, са разработени в два варианта – със стъкло и с тръбен пълнеж, като в комплект с тях се предлагат и всички елементи – закрепващи, преходни, завършващи. За разлика от инокса, алуминият е по-лесен за поддръжка (почистване) след като се монтира.

Металните парапети, както и иноксовите и алуминиевите се използват най-често в екстериора – ограждане на тераси, открити покриви. Понякога, при обществени сгради, се използват и в интериора – стълбищен парапет например.

По-долу сме показали изработка на неръждаем парапет инокс, мат, тръба 60х40мм с колонки монтирани в бетоновия борд. Неръждаема преграда изпълнена от неръждаем квадратен профил 60х40 мм. Повърхността е матирана. В случая е направена промяна в „Г”образна форма, поради намиращия се сифон на пода. Поставяне на поликарбонат за ограничаване на видимостта между двете тераси. Поликарбонатът е лек материал, здрав поради своята структура. Използва се и при козирки и покривни конструкции.

Остъклените парапети се използват по-скоро в екстериора на обществени сгради, магазини и хотели и по-рядко за дома.

Парапетите със струни се използват най-вече за стълби, но можете да оградите с тях и площадка. Те са еднакво подходящи както за прави, така и за извити участъци. Обикновено се изработват от алуминиеви тръби и крепежни елементи от същия материал.

Много елегантно изглеждат парапетите от стоманени въжета. Особено, когато се използват за вити стълби или за стълбищни шахти.

Всички парапети със струни можете да комбинирате с други модели. Така получавате максимална защита, а сградата изглежда елегантно и стилно.